Na bitúnku v Sabinove porazia na vývoz do Talianska do 50 tisíc jahniat

25.03.2004 Celý región

Dovedna do 50 tisíc kusov mliečnych jahniat vyvezú do Talianska z bitúnku Agrokombinátu, a. s. , v Sabinove v rámci tohoročnej predveľkonočnej kampane. Začal...
Dovedna do 50 tisíc kusov mliečnych jahniat vyvezú do Talianska z bitúnku Agrokombinátu, a. s. , v Sabinove v rámci tohoročnej predveľkonočnej kampane. Začala v sobotu 20. marca a v nepretržitej prevádzke by mala skončiť v utorok 6. apríla.

Riaditeľ spoločnosti Anton Kocúrko informoval, že tohoročný skorší termín sviatkov jari má dopad na to, že zvieratá sú menšie. V priemere majú hmotnosť 11 kíl, čo vyhovuje talianskej strane. Zatiaľ denne vykupujú do 3200 kusov od chovateľov z východného a stredného Slovenska. Cena za kilogram živého mliečneho jahňaťa v prvej triede je 85 Sk. V minulom roku platili 80 Sk, čo bolo o 25 Sk menej ako v roku 2002.
Agrokombinát má na vývoz spracovanej jahňaciny do krajín Európskej únie certifikát a licenciu Ministerstva hospodárstva SR ako najväčší exportér tejto komodity na Slovensku. Rozhodujúci akcionár Agrokombinátu od roku 1991 taliansky podnikateľ Carlo Siciliani nemá s odbytom produkcie na predveľkonočnom talianskom trhu žiadne problémy.
Podľa Kocúrka je súčasná tzv. mliečna liga každoročne hlavnou sezónou sabinovského bitúnku. Aj tohto roku sa na ňu pripravili viacerými investíciami, o. i. vybudovali novú ohradu pre ustajnené zvieratá a zrekonštruovali šatne pre pracovníkov.
V súčasnosti okrem deviatich stálych zamestnancov spoločnosť poskytla prácu na dohodu aj 56 sezónnym robotníkom.

(jj)
 

Vyberte región